Om at købe hest.

At købe hest, er værre end at købe brugt bil, hvis nogen spørger mig.  Hvis jeg skulle købe hest i dag, vil jeg købe en, som kun akkurat er fravænnet sin mor. For at kende dens fortid så godt som muligt – uden selv at være avler.

For ALLE  de heste, jeg har købt, har haft lig i lasten. Og jeg har haft mange heste. Og SET mange, som jeg ikke har købt, fordi jeg så lig.  Jeg har ikke altid vidst, jeg købte en hest med udfordringer. Nogen ER købt med en viden om, at de havde udfordringer.  Der er så tit kommet flere udfordringer frem, end dem jeg købte. I nogen af tilfældene, er jeg ret over bevist om, at sælger ikke har vidst -eller syntes der var noget galt med hesten, -andre gange er jeg sikker på, der har været dækket over noget. Det ene tilfælde er mange år siden(ca 15), hvor jeg som ”spæd” hestekøber faldt for en 8 års vallak i en salgs stald, hos en, jeg endda kendte lidt. Blåøjet lod jeg hesten handelsundersøge, uden jeg selv var til stede, hvorefter den blev sat i en lastvogn op til mig fra Fyn. Der var ingen papirer med på denne handelsundersøgelse, men jeg måtte ringe til dyrlægen og få at vide, hvad der var. Det gjorde jeg så. Ja men det eneste der havde været, var at hesten slæbte lidt på ene bagtå. Hvad jeg ville med papirerne – dem havde jeg da ikke noget at bruge til, mente han. Jeg kunne ringe, hvis der blev noget. …

Jeg bliver helt flov, når jeg tænker på det. Hvor dum kan man være.  Naiv og godtroende. Selvom jeg ikke kan forestille mig, noget tilsvarende ske i dag, ved man det jo ikke.

Skørungur, den skønne betyder det.

Han har kort og godt aldrig fungeret. Kommisions damen sagde, hun havde haft en til at ride på ham, hvor han tit kom blæsende  helt ude af kontrol. Og han kunne ikke tølte. Men det fixer vi lige, tænkte jeg. Prisen var sat ok til at der skulle lidt træning til. Det var fint nok.  Det kunne bare ikke fixes. Han kunne knapt trave. Han tog bitte små skridt med hovedet oppe. Han kunne ikke bevæge sig med hovedet nede.  Derfor kom han heller aldrig til at tølte(når jeg lærer meget travstærke heste at tølte, er det i trav med halsen fremme og nede, – så komme det helt af sig selv). Og han var bare stresset. Og uforudsigelig. Kunne også blæse afsted med mig. Men ikke så tit. I salgsstalden blev han vist frem af en islænding, som pressede ham og der så han ret fin ud.  Men da han kom herhjem og skulle vise sit sande jeg, da var han virkelig sølle.  Dengang tænkte jeg ikke på, at få ham undersøgt af en hestebehandler af en slags. Der var jeg ikke nået til i mit hesteliv, hvis man kan kalde det sådan, at der kunne være noget i deres krop.  Han er for mange år siden blevet førtidspensioneret. Og slæber stadigvæk begge bag tå’er. 

Billedet er taget for ca 2 år siden på en gåtur, hvor jeg havde besluttet, det var en af hans sidste. Han var begyndt at gå virkelig dårligt. Jeg havde haft en behandler på ham, som intet kunne finde.  Og det er jo interessant, når han altid har været meget udfordret. Men ikke alle behandlere og dyrlæger kan finde alt. Det ved jeg nu- og det er fair nok. Hesten er en kompliceret krops sag, som udsættes for mange uhyrlige ting.

Jeg bestilte så dyrlægen til at komme og aflive ham. Han måtte godt lige undersøge ham lidt først. Han fandt en hovbyld, som han lettede ham for. Så skønne Skørungur er her endnu.

DET er en af de ting, jeg gerne vil videre sende som et obs punkt, til dem, som skal se på hest:  en presset hest, mast ind i en form, måske i lidt høj fart, kan skjule rigtig rigtig mange dårligdomme. Når hesten får lov at slappe af i langsomt tempo, kan man pludselig se alle skeletterne falde ud ad skabet.  En handelsundersøgelse skal være mere end bøjeprøve. Også langsom trav i longe på begge volter. Hårdt og blødt underlag.  Hesten skal være rolig og tillidsfuld , ved alt, hvad man gør ved den. Ikke noget med at springe frem, fare afsted eller andet difust. Man ved aldrig hvad det dækker over. 

Der er mange andre ting, jeg også ville se efter. Men tit er det sådan noget situations bestemt, som er svært at beskrive med ord. Men få altid en kyndig med ud og se hest, så der er et ekstra set øjne- og endnu en mavefornemmelse at dømme med. Og se hesten mange gange i forskellige situationer og opgaver.  Spørg ind til dens fortid. Har den gået meget konkurrence på højt niveau(så ville jeg aldrig købe den). Det fineste er hvis man kan se hoven nedenunder uden sko, lige lave et fil stryg, så man kan se konturerne- om den har været forfangen(bred hvid linje i hoven), men det er sjældent muligt. Kik efter fedt depoter. Fornem om hesten bevæger sig FRIT i kroppen. Ikke er sur når gjorden spændes. Eller ømmer sig i ryggen ved håndfast strygning. Er den redet i flere år, skal ryggraden helst være omsluttet af muskler- og ikke stikke frit frem. 

Mærk efter i maven.

.