I disse oplyste tider……

I disse oplyste tider……

5. december 2019 Af vibe skouenborg

I disse oplyste tider kan man stort set finde al den viden man har brug for,- hvis man leder efter den.

Men man leder kun, hvis man synes, man har brug for den.

Utilpassede, misforståede og direkte problem/projekt heste findes der rigtig mange af. Jeg vil endda tillade mig at sige, at misforståede heste eksisterer uden de betragtes som misforståede.

Fordi ”sådan er heste bare”.

Først når de holder op med at gøre, hvad de bliver bedt om, bliver det opdaget. Inden da har de udsendt en masse signaler, som er blevet overhørt.

Af en eller anden grund, er opfattelsen af heste at ”de skal vide hvem der bestemmer”. Og kan på den måde komme til at ligne en slags sportsrekvisit for de ønsker, mennesket har.

DET kan også forsvares langt hen ad vejen. Men det kommer an på MÅDEN.

Heste er trygge i trygge rammer. Der hvor de ikke føler sig alene, hvor de ved, hvordan de kan skabe ro omkring sig(ved at handle), hvor de har plads til at udøve deres adfærd og indgå i relationer, som giver mening.

Det kan vi udnytte. Og dermed få en hest som arbejder uden stres og uden anspændthed.

Som instinktivt flokdyr, er hesten AFHÆNGIG af andre heste for ikke at lukke ned eller skabe konflikt. En stresset hjerne kan ikke indlære. En anspændt krop kan ikke trænes uden at lide overlast.

Disse ting er faktuelle. Ikke til diskussion.
Derfor er træning af heste ikke en smags sag. For disse faktuelle ting skal være opfyldt, hvis man gerne vil have en optimalt fungerende hest.

Hestes dårligdomme kommer af en årsag. Mavesår, ledskader, sene betændelser, forkert bevægmønster, rygproblemer, muskelinfiltrationer/spændinger   osv osv osv.

Alt hvad jeg vil skrive om her på bloggen, er affødt af mine oplevelser og erfaringer. Hvor min snørklede vej er nået til disse konklusioner. Som gør det føles rigtigt for mig.

Det er ikke lig med det er facit med to streger under, selvom min ordlyd vil komme til at lyde sådan 🙂 .

Alt vil blot være til eftertanke.